Én tényleg csak úgy szeretném elmondani

Óra után vagyunk. Onnan érdekes a beszélgetés, hogy meghallottam a következő mondatot: "Nem az a baj az árpád sávval, hogy, hanem...", és azt mondom valahol a "d" és az "s" között: "Semmi." Aztán nincs visszaút, a tanár rám néz, miközben veszem a táskám végig kell mondanom, nem hagyhatom gondolataiba süllyedni a többieket. Még kombinálni támad kedvük. Elmondom az ajtó felé araszolva, hogy: "Onnan csorbult az árpád sávos zászló megítélése, amikor a nyilasok beépítették a saját zászlójukba, és karszalagon is hordták. Nem volt joguk hozzá! Emberi mércével mérve sok év telt el azóta. Az elme nem felejti a kort, az emlékezés tart és én magam személy szerint bárkitől hajlandó vagyok bocsánatot kérni azért hogy a nagyapám egyáltalán létezett 1917-2006 között (Nagyapám határvadász tiszt volt a Felvidéken. Később lehetőségeit kihasználva átkérette magát nyugatabbra. Orosz, majd amerikai fogságba esett.), ha ezzel elnyerhetem a dolog végét. A jelen generációjának feladata lenne, ha értékeit összegzi és azt fontosnak tartja megtisztítani a mocsoktól, hát tegye, és ha felemeli a zászlót, azt mondja, ez Imre királyunk nevéhez fűződik." Elköszönök.
Nem bonyolult: minden azé, aki először használta. Imre király használta először. Királyi pecséten a többször sávozott pajzsot 1202-ben, azután senkinek semmi joga nem volt új jelentéstartalommal felruházni azt, kivéve a (z Árpád-házi) királyainkat. Fontos feltenni a kérdést. Mi a baj vele? Alig ismerjük milyen király volt. III. Béla elsőszülött fia. Pápapárti. A korban erény. Lázadó öccsével vívott sorozatos harcaiból nem hiányzik a legenda sem. Fegyveresen beavatkozott a Szerbiában folyó belviszályba (1201) és a bolgárok felett aratott győzelme után Bulgária királya címet viseli (1202). Miért nem adjuk vissza ami az övé?*
Vallom, és már egyszer mondtam is, hogy nem a politikusnak, hanem a történésznek kell rendet rakni az emberek fejében. Politikai pártállás nélkül. 
Két aprócska gond van ezzel mindössze. A történész valamiért nem vállalja. A politikus valamiért nem engedi. Ez idáig.

*Javítva:)